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IN THE MATTER OF THE CASINO (MANAGEMENT AGREEMENT) ACT 1993
AND THE TREATMIEENT OF PREMIUM PLAYER COMMISSIONS FOR THE
PURPOSES OF CASINO TAX

JOINT MEMORANDUM OF ADVICE

A. Introduction
1. We are asked to advise Crown Melbourne Lid (Crown) about whether Premium

Player Commissions are “winnings” for the purposes of “casino tax”.

2 In our opinion, for dic reasons that follow, Premium Player Commissions are

properly characterised as “sums paid out a8 winnings™.

B: Casino Tax

3. Crown operates the casino in accordance with die provisions of the Casio
(Mawagement Ageement) Akt 1943 (dic Management Act). That Act ratfies the
Management Agreement for Crown Casino. The effect of ss 6-G] 1s that the
Management Agreement, and die Deeds of Variation thiereto, take effect as if they
had been cnacted by dic Management Act. Section 7 of the Managemient Act
provides that if a provision of the Management Agreement is inconsistent with clie
Casino Conrol Alet 1991, the provision of the Management Agreement prevails and
the application of the Casize Comlte/ Xt 1991, in relation t0 the Crown Casino, is
modified accordingly.

4. Sections 1124, 113 and 114 of the Casino Controd Alel 1991 impose various taXes,
charges and levies upon Crown as thie operator of Crown Casino. However, these
provisions are effectively supplanted by section 11 of die Management Act. Section
11(1) provides that the payments to the State for which provision is made by Part 4
of the Management Agreement are taxes, fees, charges and odier payments payable
by Crown m lieu of taxes and levies payable under sections 112A, 113 and 114 of
the Casino Convrol Alct 1997,

5, Clause 22A of the Management Agreement (as varied) provides diat while the
casino licence remains in force, Crown must pay, among other tHings, “casino tax”

to the State each month. The amount of tie casino tax is calculated as 2 specified
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percentage of the Commission Based Players’ Gaming Revenue for the month in

question.

Commission Based Players’ Gaming Revenue is defined in the Management

Agreement (as varied) as follows (emphasis added):

Cornmission Bascd Players’ Gaming Revente means e to/al of 20/ cums, ineluding chegues and
orbef negatiable instruments whether eollected or not, receined in any period after 37 Dcecraber 1995 by
the Company fhom the conduct ar playing ofgamer within fe Temporay Cashe o de MilBourme
Casino (as the case may be) by Commission Based Players less the /otal of o/t sunspait @y 23 wixnings
during thatperiod to Conmaission Based Pliyers | {i

Relevantly, a Commission Based Player (as defined in the Management Agreement)

is a person who participates in a premium player arrangement.
“Premium player arrangement” is defined in s 3 of the Casino Contral Alct

[Ppremium player artengement means an arangement whereby a casino apctatar agreer /0 pay a
pawon gf the casine a commission hased on Ae pavon’s mrsover ¢fplay /v the casine or otherwise
caloulzted by seference /6 sueh p/iay.

Commissions

We begin by setting out facts about the Premium Player Commission.

(a) Premium Player Commissions are pard by Crawn under a Premium Player

Program Agreement made between Crewn and thie player.

(b) The commission paid by Crown may be calculated as 8 percentage of the
player’s turnover within the casino (on specified games and provided a
minitmum turnover is reached), or as a perceniage of die player's losses at
the casino (on specified games and provided 2 minimum turnover is

reached) of otherwise.

(c) A player may request a partial setdement of amounts at any time. At dic
conclusion of die gaming program, a full setrlement of amounts will be

made and rthe player will be patd tie eommission.

(d) Nom-negotiable chips are used at die casino by Premium Playets 1o place
bets and are the mechanism by which the cofimission is calculated. If &
Premium Player wins using a non-negotiable chip, he or she will be paid in
Commission chips, with die non-negotable chip remaining as the original

wager. Commission chips may be exchanged fof non-ncgotiable chips. At

Liability limited by a scheme approved under Professional Standards legislation
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sefflemment, the Premium Player's total fufnover is based on the total non-
negotiable chips purchased, less any non-negetiable chips returned.

@] At setdement, a Premium Playef may elect to have expenses incutred af die
casimo deduoted from commissions payable. In those cases, the cxpeinses

fate paid for by the Premium Player using cofimissions erned.

® Commissions may also be applied by a Premium Player to thie repayment of
Any cfedi amounts owed to the casino.

(9) At setrlement at the conclusion of the program, any commission payable
after deduction of expenses and credit repayments is paid in cash or

telegraphic transfer.

“\Wismings”
The statutory question is whether Premitm Player Commissions afe “stims paid out
a8 winnings ... to Commission Based Players il respect of such conduct or playing
of games.”

Four points may be made about the eonstruction of that statutory phrase.

First, “witinings” is not defined in the Management Agreement, the Management
Act of ihe Casino Contral Abt. The ordinafy meanings of “winning™ and “winnings”,

identified in the Oxford English Ditionaiy, afe as follows (emphasis added):

3. coner. That whieh /8 Wo; « g B amekrt BbIaINcd or gasied; gain, profit o Coprrel));. ..

4. pi: swally cont, aspi. of3, Things or cums gained, gains, profits: earnings: in med. Use chiefly
applied 1o money won by gaming or betting

That is a broad definition. Nothing about it requires a “winning” to be in respect of

a wager eliat was won.

Secondlly, die sum must be paid “to” the Commission Based Player. As a matter of
gonstruction, there might be a question whether that includes only sums paid dieetly
to die player, or may include payments made Fdifeetly to the player, but on the facts
as We understand diem, the commission is paid directly to die player and so the
issue of construction does not arise.

Thirdly, die winning must have been “in respect off’ such conduct or playing of

games. The words “in respect of take their meaning from their context and

Liabslity limited by a scheme appieved undce Profcssional Standards legislation
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ordinarily requite thete to be some comiection of relation between the two stubject-
matters, though the comnection necd not be close of direct.!

Foucthly, dhat the winnings must have been in respect off the “condwot or playing of
games” shows that the winnings afe not Kimided to wagers won on games, but may
inchide #ny sums gained that have a connection of rcktion with the playing of a
game and, more hroadly, die esnduct of games. This allows for a broader range of
tiings or sums gained to fall within the phrase dian would fall widiin the phrase
“on the outcome cf gambling cvents” in s 126-10(1) of die A New Tax Systew
(Goods and Services Tax) Alet 1999 (Cth).

Premiuwim Player Comumissions are “winmnings”

We are of the view diat payments made by Ctown to players as Premiuim Player
Commissions are sums paid out as “winnings” for die purposes of “casinc tax™.
That is so whedier they are paid out as cash, or applied by the player against
expenses iicurred or to amounts owed by the playef to Crown. In both of the latter
cases, the plaver elects to apply some or all of die commission to satisfy anodier
obligation. That diis is done without a physieal transfer of money from the casine
to the playcr (before it is transferred back again) does not, in our ofinion, change
the character of tlie commission itself as a sum paid by Crown to the player. A

“stim”™ may be “paid” in various ways and need 0ot involve a direct cash tfansfer.

In ouf opinion, die chafacter of die payment that is made is diat it is a gain to the
player and the gain is in respect of die econduct or playing of games. That

conclusion can be supported in two ways.

First, the gain 18 in respect of the playing of games. The commission is calculated by
reference to either wirnover, or losses, of playing pames. The commission may thus
be characterised as part of die return to the player from playing games. In
substance, the final return to the player from the playing of games is affected by die
amount of die commission. The commission will either reduce net losses from
wagets Of increase Net winnings. This conclusion is not affccted by die fact that
commission is based on accumulated turnover or losses, radlier than individual

amounts wagered of lost. Instead of the return being dectermined on diat individual

See, eg, CTR Lid Chigf Commissioner of Svate Ravenre (2006) 68 NSWLR 440 at [30).
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basis, it is determined on an acoumulated basis. For Premium Players, then, returns

are both individual wagers won and commissions paid.

Secondly, the commission might be seen as a gain paid for taking part in games;
that is, in respect of the comduct of games. As s 64(I))) of the Casino Control Alet
demonstrates, taking part in a game is seen by the statute as part of the conduct of
gaining. The commission is payable to the player for taking part in a sufficient

number of games to generate the minimum turnover or losses.

That the payment bears one or both of those characters stamps it as a “sum paid

out as winnings.”
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