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IN THE MATTER OF THE CASINO (MANAGEMENT AGREEMENT)
ACT 1993 AND THE PAYMENT OF CASINO TAX
ON “LUCKY MONEY”

JOINT MEMORANDUM OF ADVICE

Introduction

We are asked to advise Crown Melbourne Ltd (Crown) about its liability to pay
“casino tax” on the face value of “Lucky Money” vouchers which are distributed by
Crown as part of its promotional activities. Crown is the licensed operator of

Crown Casino. It was formerly known as Crown Ltd.

In our opinion, for the reasons that follow, “Lucky Money” vouchers ought not be
included in the calculation of Commission Based Players’ Gaming Revenue for the

putposes of determining Crown’s liability in respect of the payment of casino tax.

Casino Tax

Crown operates the casino in accordance with the provisions of the Casimo
(Management Agreement) Act 1993 (the Management Act). That Act ratifies the
Management Agreement for Crown Casino. The effect of ss 6-GL is that the
Management Agreement, and the Deeds of Variation thereto, take effect as if they
had been enacted by the Management Act. Section 7 of the Management Act
provides that if a provision of the Management Agreement is inconsistent with the
Casino Control Act 1991, the provision of the Management Agreement prevails and
the application of the Casino Control Act 1991, in relation to the Crown Casino, is
modified accordingly.

Sections 112A, 113 and 114 of the Casino Control Act 1991 impose various taxes,
charges and levies upon Crown as the operator of Crown Casino. However, these
provisions are effectively supplanted by section 11 of the Management Act. Section
11(1) provides that the payments to the State for which provision is made by Part 4
of the Management Agreement ate taxes, fees, chatges and other payments payable
by Crown in lieu of taxes and levies payable under sections 1124, 113 and 114 of
the Casino Control Act 1991.



Clause 22A of the Management Agreement (as varied) provides that while the
casino licence remains in force, Crown must pay, among other things, “casino tax”
to the State each month, The amount of the casino tax is calculated as a specified
pexcentage of the Commission Based Players’ Gaming Revenue for the month in

question.'

Commission Based Players’ Gaming Revenue is defined in the Management

Agreement (as varied) as follows:

Commission Based Players’ Gaming Revenue means the total of all sums, including cheques
and other negotiable instruments whether collected or not, received in any period after 31 Dacember 1995
by the Company from the conduct or playing of games within the Temporary Casino or the Melbonrne
Carino (as the case may be) by Commission Based Players less the total of all sums paid ont as winnings
during that period to Commission Based Players in respect of such conduct or playing of games.

Lucky Money vouchers

We are briefed with samples of Lucky Money vouchers in a sexies of denominations
between $100 and $100,000. On their face, the Lucky Money vouchers state that
they ate “gaming chip vouchers” for “commission based play”. On the reverse of

the voucher appears this statement:

Present this voucher in exchange for gaming chips at the cashier in The Mahogany Room at Crown
Melbourne or The Pear! Room at Crown Perth. Redesniable only by the person to whom it was issued.
Not transferable.

We are instructed that Lucky Money is generally given to customers to promote a
return visit before the expiry date on the voucher. The vouchers may be issued for

a range of reasons including birthdays, prizes and promotions for holiday periods.

We are also briefed with the Casino Cage SOPs pursuant to which “gaming chip
vouchers” are issued. Clause 1.1 states that a “gaming chip vouchet” means a
“complimentary bet voucher issued to patrons”. Clause 2.39.1(a) states that
commission based vouchers will only be issued to a patron who qualifies to
patticipate in a Premium Player Program. When a gaming chip voucher is
presented, gaming chips will be issued to the player to the face value of the
voucher. Clause 2.39.3(a) states that “gaming chip vouchers” may be issued as a

true complimentary or as prize money for a tournament ot promotion.

We have considered the issues mised by reference to “C ission Based Players’ Gaming Revenue” mther
than “Gross Gaming Revenuc” because, as we set out below, we understand that “Lucky Money” and
bi ission based hers” ace only issued to | who participate in a premium player g
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The “Lucky Money” vouchers are issued at no charge to a player (although we
anticipate that, in some cases, the face value of the voucher that is issued may be

related, directly or indirectly, to the player’s turnover or losses over a given period).

The inclusion of “Lucky Money” vouchers in Commission Based Players’
Gaming Revenue

The question we are asked is whether the face value of “Lucky Money” vouchers
should be included in the calculaion of Commission Based Players’ Gaming

Revenue for the purposes of determining Crown’s liability in respect of casino tax.
In our opinion, the answer is “no”.

“Lucky Money” vouchets and gaming chip vouchers that are issued and
subsequently recovered by Crown do not constitute a “sum ... received” in any
period by Crown from the conduct or playing of games within the casino. Unlike
standard chips,” “Lucky Money” vouchers and gaming chip vouchers do not
tepresent a sum of money to Crown. Crown does not receive any sum from the
player: for the vouchers. Where the face value of the voucher is calculated, directly
or indirectly, by reference to a player’s turnover or losses, such sums as ate received
by Crown from the player (which generate the tutnover and/or losses) will alteady
be counted in casino tax. But that does not mean that the face value of the voucher,
which is issued without chatge to the player and on a complimentary basis,

<<

represents a “sum ... received” by Crown. That conclusion accords with the
ordinary meaning of “revenue” as income that arises in the course of ordinary
activities of an entity’ and with the definition of that concept in Statement of
Accounting Concepts: Definition and Recognition of the Elements of Financial Statements
(SAC4, 1995). Crown teceives no income or inflow or other financial enhancement

from the issue of the voucher itself.

While it might be said that the vouchets are akin to a negotiable instructment in
that the vouchers are exchanged for chips, which themselves may be exchanged for
cash, it is our view that they are not negotiable instruments of the kind that
represent a “sum ... received” by Crown. It is necessary to consider the definition
of “Commission Based Playets’ Gaming Revenue” more closely. The definition is

concerned to identify “sums ... received” by Crown from the conduct or playing of

Cating Control Act 1991, s 64(1)(c).
Chenreg Lid v Shplierd Tnvestmants Tnternational Ltd (2007) 62 ACSR 359 at (151]-{152] (WASCA).
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Dated:

games. The express inclusion of cheques and negotiable instrumeants serves to
remove any doubt that sums due to Crown as payee of an insttument must be
brought to account. That emphasises, however, that the definition is concerned to
identify sums received by Crown, including by way of cheques and negotiable
instruments, where Crown is the holder (as payee) of the negotiable instrument.
Even assuming a voucher is a negotiable instrument, it would be one in which the
player (not Crown) is the holder or payee of the negotiable instrument. It remains

the case that Crown receives nothing from the negotiable instrument itself.

We are aware that this may lead to a situation in which a player uses chips obtained
by redeeming a voucher to play a game and upon winning the game and taking the
winnings there will be a deduction in the amount of the winnings made by Crown
from Commission Based Players’ Gaming Revenue. This might be thought to be
incongruous in that Crown will make a deduction from Commission Based Players’
Gaming Revenue for the winnings without recognising any sums received. We see
no incongruity. That is precisely what occurs when Crown issues vouchers at no
charge and a player subsequently wins at 2 game. No doubt if vouchers are issued
on a large scale or in large amounts it may be an unsustainable business model for

Crown, but the revenue effect is as we have identified above.

For these reasons, we consider that “Lucky Money” vouchers and gaming chip
vouchers are not “sums ... received” by Crown and ought not be included in the

calculation of Commission Based Players’ Gaming Revenue,

19 December 2014
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