
IN THE MATTER OF THE CASINO (MANAGEMENTAGREEMENT) ACT

1993KNiy THE TREATMENT OF COMMISSIONS FOR THE PURPOSES OF

CASINO TAX

TOINT MEMORANDUM OF ADVICE

A. Introduction

1. We are asked to advise Crown Melbourne Ltd (Crown) about whether:

(a) Premium Player Commissions; and

(b) Junket Program Commissions

are “winnings” for the purposes of “casino tax”.

2. In our opinion, for the reasons that follow, Premium Player Commissions are

properly characterised as “sums paid out as winnings”, but Junket Program

Commissions are not.

B, Casino Tax

3. Crown operates the casino in accordance with the provisions of the Casino

(Management Agnement) Act 1993 (the Management Act). That Act ratifies the

Management Agreement for Crown Casino. The effect of ss 6-6J is that the

Management Agreement, and the Deeds of Variation thereto, take effect as if they

had been enacted by the Management Act. Section 7 of the Management Act

provides that if a provision of the Management Agreement is inconsistent with the

Casino Contwl Act 199C the provision of the Management Agreement prevails and

the application of the Casino Control Act 199( in relation to the Crown Casino, is

modified accordingly.

4. Sections 112A, 113 and 114 of the Casino Control Act 1991 impose various taxes,

charges and levies upon Crown as the operator of Crown Casino. However, these

provisions are effectively supplanted by section 11 of the Management Act. Section

11 (1) provides that the payments to the State for which provision is made by Part 4

of tlie Management Agreement are taxes, fees, charges and other payments payable

by Crown in lieu of taxes and levies payable under sections 112A, 113 and 114 of

the Casino Control Act 1991.
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5. Clause 22A of the Management Agreement (as varied) provides that while the

casino licence remains in force. Crown must pay, among other things, “casino tax”

to the State each month. The amount of the casino tax is calculated as a specified

percentage of the Commission Based Players’ Gaming Revenue for the month in

question.

6. Commission Based Players’ Gaming Revenue is defined in the Management

Agreement (as varied) as follows (emphasis added):

Commission Based Players’ Gaming Revenue means the total of all sums, including cheques
and other negotiable instruments whether collected or not, received in any peiiod after 31 December 1995
fy the Company from the conduct or playing of games within the Temporary Casino or the Melbourne
Casino (as the case mcy be) by Commission Based Players less the total of all sums paid out as winnings
during that period to Commission Based Players in respect of such conduct or playing of games.

1. A Commission Based Player is a person who participates in a premium player

arrangement or a junket.

8. “Premium player arrangement” is defined in s 3 of the Casino Control Act

premium player arrangement means an arrangement whereby a casino operator agrees to pcy a
patron of the casino a commission based on the patron’s turnover of play in the casino or otherwise
calculated by reference to such play.

9. “Junket” is defined in s 3 of the Casino Control Act

junket means an arrangement whereby a person or a gmip of people is introduced to a casino operator
by a junket organiser or promoter who receives a commission based on the turnover of play in the casino
attributable to the persons introduced by the organiser or promoter or othenvise calculated by reference to
such play.

C. Commissions

10. For the purposes of this advice, we are asked to consider two types of

commissions.

11. The first type of commission is called a Premium Player Commission.

(a) Premium Player Commissions are paid by Crown under a Preinium Player

Program Agreement made between Crown and the player.

(b) The commission paid by Crown may be calculated as a percentage of the

player’s turnover within the casino (on specified games and provided a

minimum turnover is reached), or as a percentage of the player’s losses at

the casino (on specified games and provided a minimum turnover is

reached).
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(c) A player may request a partial settlement of amounts at any time. At the

conclusion of the gaming program, a full settlement of amounts will be

made and the player will be paid the commission.

(d) In addition to commission, Complimentary Allowances are also provided,

calculated on the player’s total turnover. Complimentary Allowances cover

in-house room, food and beverage costs and airfare costs incurred by a

player. Complimentary Allowances cannot be redeemed for cash.

(e) Non-negotiable chips are used at the casino by Premium Players to place

bets and are the mechanism by which the commission is calculated. If a

Premium Player wins using a non-negotiable chip, he or she will be paid in

Commission chips, with the non-negotiable chip remaining as the original

wager. Commission chips may be exchanged for non-negotiable chips. At

settlement, the Premium Player’s total turnover is based on the total non-

negotiable chips purchased, less any non-negotiable chips returned.

(f) At settlement, a Premium Player may elect to have expenses incurred at the

casino deducted from commissions payable. In those cases, the expenses

are paid for by the Premium Player using commissions earned.

Commissions may also be applied by a Premium Player to the repayment of

any credit amounts owed to the casino.

(h) Any commission payable after deduction of expenses and credit repayments

is paid in cash or telegraphic transfer.

12. The second type of commission is called a Junket Program Commission.

(a) Junket Program Commissions are paid by Crown under agreements made

by Crown and various junket operators.

(b) The agreements do not oblige junket operators to arrange junkets, but to

the extent an operator does so, and certain conditions are met. Crown pays

the operator a commission. The commission is calculated as a percentage of

the net turnover. Under the agreements, a portion of the commission must

be forwarded by the operator to the players. The amount forwarded to the

players is determined by the operator. Crown’s expectation and experience

is that junket operators forward between 80% and 100% of the commission

on to players.
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(c) Commissions are paid in foreign currency to a nominated bank account of

the operator.

(d) The percentage of the commission that is payable to the operator is

calculated by reference to matters including the type of junket program, the

amount of Front Money provided, the number of players and the

complimentary services that are to be provided by the casino.

(e) Tlie operators are not agents, employees or representatives of Crown.

D. “Winnings”

13. The statutory question is whether either or both types of commissions are “sums

paid out as winnings ... to Commission Based Players in respect of such conduct

or playing of games.”

14. Four points may be made about the construction of that statutory phrase.

15. First, “winnings” is not defined in the Management Agreement, the Management

Act or the Casino Control Act. The ordinary meanings of “winning” and “winnings”,

identified in the O:^ordEnglish Dictionary, are as follows (emphasis added):

3. concr. That which is won; a thing or amount obtained or gained; gain, profit (as acquired);...

4. pi: usually concr., as pi of 3, Things or sums gained, gains, profits: earnings: in mod. Use chiefly
applied to ??3oney won by gaming or betting

That is a broad definition. Nothing about it requires a “winning” to be in respect of

a wager that was won.

16. Secondly, the sum must be paid “to” the Commission Based Player. A question

arises whether that includes only sums paid directly to the player, or may include

payments made indimctly to the player. We return to this issue below.

17. Thirdly, the winning must have been “in respect of’ such conduct or playing of

games. The words “in respect of’ take their meaning from theic context and

ordinarily require there to be some connection or relation between the two subject-

matters, though the connection need not be close or direct.’

18. Fourthly, that the winnings must have been in respect of the ''conduct or playing of

games” shows that the winnings are not limited to wagers won on games, but may

See, eg, CSKlJd Chief Commissioner of State 'Revenue (2006) 68 NSWLR 440 at [30].
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include any sums gained that have a connection or relation with the playing of a

game and, more broadly, the conduct of games. This allows for a broader range of

things or sums gained to fall within the phrase than would fall within the phrase

“on the outcome of gambling events” in s 126-10(1) of the A Neii^ Tax System

(Goods and Semces Tax) Act 1999 (Cth).

E, Premium Player Commissions are ‘^winnings”

19. We are of the view that payments made by Crown to players as Premium Player

Commissions are sums paid out as “winnings” for the purposes of “casino tax”.

That is so whether they are paid out as cash, or applied by the player against

expenses incurred or to amounts owed by the player to Crown. In both of the latter

cases, the player elects to apply some or all of the commission to satisfy another

obligation. That this is done without a physical transfer of money from the casino

to the player (before it is transferred back again) does not, in our opinion, change

the character of the commission itself as a sum paid by Crown to the player. A

“sum” may be “paid” in various ways and need not involve a direct cash transfer.

20. In our opinion, the character of the payment that is made is that it is a gain to the

player and the gain is in respect of the conduct or playing of games. That

conclusion can be supported in two ways.

21. First, the gain is in respect of the playing of games. The commission is calculated by

reference to either turnover, or losses, of playing games. The commission may thus

be characterised as part of the return to the player from playing games. In

substance, the final return to the player from the playing of games is affected by the

amount of the commission. The commission will either reduce net losses from

wagers or increase net winnings. This conclusion is not affected by the fact that

commission is based on accumulated turnover or losses, rather than individual

amounts wagered or lost. Instead of the return being determined on that individual

basis, it is determined on an accumulated basis. For Premium Players, then, returns

are both individual wagers won and commissions paid.

22. Secondly, the commission might be seen as a gain paid for taking part in games;

that is, in respect of the conduct of games. As s 64(1)© of the Casino Control Act

demonstrates, taking part in a game is seen by the statute as part of the conduct of

gaming. The commission is payable to the player for taking part in a sufficient

number of games to generate the minimum turnover or losses.

Liability limited by a scheme approved under Professional Standards legislation
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23. That the payment beats one or both of those characters stamps it as a “sum paid

out as winnings.”

F. Complimentaiy Allowances are not ‘^winnings”

24. In our opinion. Complimentary Allowances are not “winnings”. Such allowances

do not bear the character of a “sum paid out as winnings” but are in the nature of

gifts or gratuities, albeit Crown calculates the value of the gift or gratuity based on a

player’s turnover. Allowances may only be applied to accommodation, food and

beverage and airfare costs, and may not be redeemed for cash. We accept that a

“winning” may be a non-monetary prize,^ but we do not see that a gift whose size is

calculated by reference to turnover or losses is capable of being a “prize”.

Complimentary Allowances are not awarded to the winner of a game.

G. Junket Program Commissions are not “winnings”

25. In our opinion, Junket Program Commissions paid by Crown to junket operators

are not properly characterised as “sums paid out as winnings ... to Commission

Based Players.” That is for two inter-related reasons.

26. First, the sum is not paid to the player, but to the operator. The definition of

“Commission Based Players’ Gaming Revenue” specifically includes that the

payment be made “/<? Commission Based Players”. Clearly enough, if that is limited

to direct payments to players, the definition is not satisfied for Junket Program

Commissions. But even if the definition does extend to indirect payments, in our

opinion, these commissions still do not satisfy that definition. In our opinion, to be

a payment to the player, the indirect payment must be held by the intermediary for

the player as owner of the payment and the sum paid must be subject to the

direction and control of the player.^ But under present arrangements, in the hands

of the operator, it is the operator (and not Crown or the player) that determines

whether to pay any part of the commission it receives to players and, if so, how

much to pay. That means that it cannot be said that any part of what Crown pays to

the operator as commission is, at the time of payment, capable of being

characterised as an indirect payment to a player.

See Casino Coiitiol Act, s 78B(3).

Compare Mutual Acceptance Co Ltd v Federal Commissioner of Taxation (1944) 69 CLR 389 at 396.
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27. Secondly, it seems to us that the character of the payment to the operator is not a

“sum paid out as winnings”. It is a payment made to the organiser for the organiser

having introduced players to the casino. That is seen in the factors that are taken

into account in calculating the amount of the percentage. It also reflected in the

different definitions of “junket” and “Premium Player Arrangement” in the Casino

Control Act to which we have referred above. The definition of “junket” envisages

the operator receiving a commission. The definition does not suggest the operator

receives the commission (or any part of it) for or on behalf of players. There are no

doubt sound commercial reasons why Crown would seek to have part of the

commission returned to players. But that is done in a separate transaction,

controlled by the operator.

28. This conclusion is not affected by the obligation on the operator to pay some

amount over to players. As we have said, that seems to us to be a separate

transaction and one that is controlled by the operator.

29. Nor is it affected by the contention that the purpose of the payment is to

encourage gaming at the casino. That may be so, but that alone does not stamp the

payment with the character of a “winning”.

30. This conclusion does not mean that payments made to operators can never be

“winnings” for the purposes of casino tax. It seems to us to be possible for the

payments to be structured in a way that ensures they are payments “to” players as

“winnings”. One method would be to separate the amount of any commission

payable to the operator from the commission payable to players. Another would be

to structure the payments so that they are wholly payments to players tliat are held

by the operator and there would be separate arrangements whereby the player

authorised the operator to deduct an operator’s commission from the amount paid

over to the player. There will likely be further alternatives.

H. Recovery of overpaid amounts

31. In our advice of 23 December 2013, we advised about how proceedings for

recover}’^ of any amounts paid that were attributable to the mistaken inclusion of

sums as “sums ... received” in Gross Gaming Revenue might be brought. Those

same principles apply to Commission Based Players’ Gaming Revenue. They also

apply to the recovery of any amounts paid that are attributable to the mistaken

failure to include sums as “sums paid out as winnings”.

Liability limited by a scheme approved under Professional Standards legislation
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32. It appears that Crown does have a possible claim for recovery based on mistake. In

order to be sure an operative mistake was made, it would be necessary to review

Crown’s policies and procedures about the calculation of casino tax for any

references to the treatment of Premium Player Commissions and to confirm

whether advice (internal or external) has previously been given about this topic. It

would also be relevant to know the extent to which Crown has adverted to the

issue in making prior payments. A claim might be able to be made if the evidence

showed that Crown made the payments in ignorance of the true position and

without making any conscious decision to make the payments regardless of the

legal obligation.'^

33. In our advice of 23 December 2013, we also identified potential limitations on

recovery in the Umitation of Actions Act 1958. We reiterate our view that there is a

sound argument to be made for Crown that the 1-year limitation in s 20A of that

Act does not apply because that part of the payment of “casino tax” that is

attributable to the mistaken failure to include Premium Player Commissions as

“winnings” was not paid by way of tax or purported tax. That argument is,

however, untested. If s 20A of the Umitation of Actions Act does not apply, then we

reiterate our view that a 6-year limitation is likely to apply from the date of

payment.

34. We will revisit the matters canvassed in this advice upon receipt of fiirther

instructions about the matters identified in paragraph 31 above.

Dated: 19 December 2014

CHRIS
Ninian Steph

V
NEIL YOUNG

Ninian Stephen Chambers

David Securities T’tylJd v Commomveahb Bank of Australia (1992) 175 CLR 353 at 369; Hookivay v Victoria BacinglJd
(2005) 13 VR 444 at [41].
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